Words Can Heal, Words Can Kill

Tuesday, June 30, 2015

 Quote credit to Diana Rikasari and her #88LoveLife book

You know sometimes in any kind of relationships, when I am about into an argument and find someone saying things that not please myself, I always turn a really bad guy. I am easily hurting someone with my words, and you know exactly what would happen next after hurting someone. It even becomes worse if that person who is someone important in my life. I say sorry and the person (if I'm lucky enough) accepts my apologize and forgive me, then the problem solved. At this point, I forget something. Something that I can't take it back from the person I hurted. Yes ladies, sometimes words can heal someone, words can lift someone else up, the other times words can kill and hurt someone. Both good or bad words, they would be planted forever in someone's heart. You can't take it back. So, feel before thinking, think before speaking. #lessonlearned

Quick update! My friend, Jesslyn, who designed my #PassionTalk book's cover, and now designed my wedding invitation, texted me yesterday, told me that my invitations are finally done printed and the company shipped them all to her home. Yay! I can't wait to see them all! The printing process actually makes me and Andreas nervous for weeks. The company doesn't let us to have first print as a sample (you know, usually when you are about to print bunch of files, you have to see the first printed result, to check all contents, colors, materials, etc). It does make me crazy, guys! We might not have a massive numbers of our invitations, but still we have hundreds to print out! Thanks God, Jesslyn told me everything were fine, the result came out as her expectations. I'm so relieved and so thankful. Work and plan a long-distance wedding with your long-distance fiance seriously not a real good idea. Please learn from my experiences ladies.

Have a good day for you all, stay awesome!

My Daily Motivations

Saturday, June 27, 2015

1. "Morning talk" with God and pray to Him before start my day. 
2. Always say "thank you" to everyone offers help to you, being nice or just makes your day. 
3. Power breakfast. Usually scrambled eggs with Fiesta stickies, or sometimes Indomie goreng pake telor.
4. Say "good morning" to every dearest people at home, and the one who lives far awayyy there :D
5. Never give up. Because life only comes once and besides, I'm half way there.

Our Wedding Tips: 5 Easy Steps to Start Planning A Wedding

Thursday, June 25, 2015

So you guys have discussed things before you decided to get married? Now it's time for you to start planning your big day! 

First of all, congratulation for your engagement! Buat yang belum berencana menikah, nggak ada salahnya untuk baca artikel ini juga, sih. Beberapa poin yang bakal aku share kali ini, adalah five easy steps to start planning a wedding.

Biasanya habis dilamar, langsung excited banget untuk siapin semuanya. But at the same time, we feel so overwhelmed and don't know where to start. I can feel you ladies, so I wrote this post for all brides-to-be right there. Hope this post helps!


Step One: Wedding date 
Setelah Andreas popped the question, hal pertama yang jadi pikiran kami berdua, adalah soal tanggal pernikahan. Aku dan Andreas dan juga keluarga besar kami, nggak pernah sengaja milih "tanggal/hari baik". Jadi pemilihan tanggal pernikahan bukan suatu masalah besar. We have two wedding dates, karena holy matrimony dan resepsi pernikahan kami berjarak satu minggu. Tanggal yang akan diresmikan (baik secara hukum atau untuk perayaan wedding anniversary) adalah hari pemberkatan kami.

Saranku untuk pemilihan wedding date, lebih baik mencari tanggal yang bertepatan dengan weekend (Sabtu atau Minggu), karena hari Sabtu mayoritas orang kantoran libur dan traffic harusnya nggak begitu padat. Dua tanggal yang kami pilih, sama-sama jatuh di hari Minggu.

Step 2: Wedding concept and details 
Sampai detik di mana aku di-propose, aku nggak punya something yang namanya dream wedding. Jadi aku cukup clueless kalau ditanya tentang konsep. Tapi untungnya aku dan Andreas, kami sama-sama ingin intimate wedding, di mana tamu undangan nggak melebihi 500 orang dan kami semua saling kenal. Karena judulnya intimate, kami nggak muluk-muluk. Mulai dari wedding dress, dekorasi, dll, aku memastikan semuanya simpel, tapi nggak asal-asalan.

Soal wedding details, because both of our families are Chinese, aku pengen banget menyelipkan suasana dan tradisi chinese di wedding ini. Menurutku, kebanyakan anak muda jaman sekarang, khususnya yang keturunan Tionghoa, udah jarang mengenali tradisi leluhur. Keluargaku bukan chinese totok sih, kami hanya menjalani beberapa tradisi yang menurut kami penting. Seperti tea ceremony atau biasa disebut te pai (ini penting banget ya bok, lumayan dapet angpao buat modal abis nikah hahaha), mengadakan Sangjit sebelum hari H, dan salah satu yang paling menarik buatku adalah, memakai gaun merah saat resepsi nanti. Beberapa tradisi inilah yang akan kami jalani nanti. Sementara pretelan suasana chinese yang lain, bisa terlihat dari desain undangan kami dan (mungkin) souvenirs.

Dalam proses pengembangan konsep, aku rajin banget ngumpulin ide dan aku bikin mood board khusus di Pinterest. Foto-foto Pinterest yang membantu aku untuk menyalurkan ide ke para vendor. Mood board dengan tema wedding di Pinterest favoritku: Style Me Pretty dan Tirtha Bridal.

 My personal wedding mood board. I storage all of wedding ideas into this board

Step 3: Wedding venue
Setelah wedding dates dan konsep sudah ada, akan lebih mudah untuk menemukan wedding venue. Dan saranku, kalau memang tanggal sudah pasti, harus banget segera booking tanggal di venue yang kita incar. Soalnya nih, aku kan korban film Bride Wars, aku nggak mau kalau sampai harus ada drama rebutan tanggal dan venue dengan calon pengantin lain hahaha. Kebetulan dua tanggal yang kami pilih adalah tanggal cantik. Thanks God, dua tanggal itu available di dua venue yang kami incar. Biasanya pihak gedung akan meminta down payment (DP) jika kita sudah pasti dengan tanggal tersebut. Alasannya biar mereka nggak lagi memberikan tanggal dan slot yang kita mau untuk pasangan lain. Jadi isunya di sini, harus siap dengan budget yang akan di-DP. Just so you know, harga sewa gedung/chapel jaman sekarang ini udah nggak ada yang murah. Nabung buat nikah (even masih jomblo) tuh penting banget #catet. 



Step 4: Wedding bridal, hair & make up 
Sekarang aku ngerti, kenapa para cewek yang mau nikah, paling bawel soal poin ini. Pertama, wedding dress itu adalah salah satu elemen penting on our wedding day. Karena kita (the brides) adalah pemeran utamanya (sorry for all gentlemen :P), semua mata akan tertuju pada kita. Sebisa mungkin kita pengen membuat orang-orang terkagum sama wedding dress kita. Wedding dress akan terlihat lebih glowing, jika didukung oleh hair & make up yang oke. Pastikan memilih bridal dan make up yang sesuai dengan kebutuhan dan personality kita. Misalnya, kita suka soft make up, namun memilih make up artist yang signature look-nya bold make up. Bridal dan make up sama dengan venue, harus di-book lebih awal sebelum mereka full. Jangan lupa sesuaikan budget juga ya!

Step 5: Wedding Planner & Organizer
Di Indonesia, kayaknya job wedding planner belum begitu dikenal, kebanyakan adalah wedding organizer (WO). Memilih tim WO juga salah satu challenge, karena kita harus bener-bener memilih tim yang bisa bekerjasama dengan kita. Ada lho, WO yang pengen kerja sendiri, kadang calon pengantin maunya begini, mereka malah sok tau dan akhirnya ricuh, deh. Nggak ada tips khusus untuk cari WO yang terbaik, semua tergantung chemistry aja. Saran terbaikku, minta rekomendasi dari teman atau kerabat, khususnya yang kita tau wedding day mereka berjalan dengan baik berkat tim WO yang oke. Kalau WO yang profesional, mereka akan menanyakan details apa yang kita butuhkan dan apa yang kita hindari, tanpa memaksakan kehendak mereka.

Tips tambahan, dalam persiapan wedding, jangan pernah merasa kalau diri kita sendiri bisa mengatur semuanya, while the truth is, you can't. Apalagi ini adalah pengalaman pertama, nggak ada salahnya kita minta bantuan atau masukan dengan orang-orang terdekat. Masukan nggak harus selalu diterima, tapi bisa aja itu membantu dalam persiapan kita.

Kalau untuk vendor hunting, disaranin banget untuk rajin ikutan pameran wedding di Jakarta. Biasanya setahun bisa lima kali tuh ngadain wedding fair. Pameran wedding Jakarta yang wajib dihadiri itu Jakarta Mega Wedding Festival (Google for more informations). Dari pameran, kita bisa ngumpulin info harga dari berbagai macam vendor. Tips penting: nggak perlu langsung deal di tempat, jangan tergoda dengan harga yang mereka berikan, karena terlihat lebih murah daripada normalnya.

Kalau denger dari orang, waktu yang terbaik untuk mempersiapkan pernikahan, minimal enam bulan sebelum hari H. Persiapan kami sendiri adalah satu tahun, jadi nggak rush dan bisa santai mikirin satu per satu detil buat wedding day nanti. Beberapa teman nanya, "kok kalian kayak bukan yang lagi persiapan nikah ya" karena saking santainya, hahaha. Alasan kami planning jauh-jauh hari, supaya menjelang 2-3 bulan hari pernikahan, kami nggak begitu moody atau stres. Pokoknya tiga bulan sebelum big day, kami ingin rileks. Cara yang sama kayak dulu pas mau ujian semester, pokoknya seminggu sebelum ujian mau senang-senang aja, hahaha. Tapi nyatanya, sindrom bridezilla tetap menimpa saya, saudara-saudara, hahaha. 

Oya, aku memang nggak memberikan informasi apapun tentang vendor yang aku pakai, I will share the details later after the wedding. Soooo, it's four months to go! Please wish us luck, people! I'm getting more nervous. Diet belom kelar-kelar... larrr... larrr *echoing*

Much love from us, stay awesome!



Read more about my wedding preparation and articles related here:

Life Updates

Tuesday, June 23, 2015

Hello people, how was your day? I just got back again from the town, to deal with some wedding things and other stuffs. So here I would like to share some my life updates. I know they are nothing for you to care about, but since it's my blog, I want to keep some personal things that I could look up some other days. If you got stumbled on this blog and reading this, I would like to say thanks, and for me you are the special one. Stay awesome! 

***

1. Having a great time with Andreas's family. 
I had so much difficulties since the begininng when it comes to his family, especially with his parents. Since he is the young boy in the house, and his other brothers and sister have been married for years (and Andreas has keponakan already), it seems like everyone has their own expectations on his "future" wife. I put lots of pressure on myself, and speaking honestly, sometimes I found myself "trying" to be another person that they "wanted". After all, I am on my best when I just being myself, and I believe all they "wanted" from myself, it's myself. So guys, if anyone said to you "ambil hati mertua itu susah", it's true hahaha. But, it doesn't matter when you just being you. And I'm more than happy realising that they treat me as their part of family.

2. Got my perfect Sangjit dress and bridesmaids' dresses. 
I have been searching a perfect dress for my Sangjit day, which is I will be wearing the same dress after the holy matrimony in Bali. I thought it will be so much easier finding the dress than a wedding dress, well... the dress is "the dress", it is really so difficult to find. Until I discovered a store from Instagram and I asked Andreas to take me to the store. Lucky me, they have the dress that I needed. It fits me perfectly when I tried it on. Also I picked some dresses for my bridesmaids, and surprisingly they chose the same design at the same time hahaha. Can't wait for wearing my Sangjit dress and take pictures with my girls on the big day! 

3. One fine day in Bedugul. 
I will end this post with some pictures from our short getaway yesterday. You might ask, getaway on Monday? That sounds great, right? Hahaha. Since I lived in Bali, Bedugul is not a place that I choose for a short trip, because I believe I am more "anak pantai" than "anak gunung". But I guess, I'm starting to love Bedugul. You get fresh air, eye candies everywhere (you can see lots of green and clear sky), it is just so relaxing. Gladly one of my parents friend, who lives in Bedugul, invited us to visit her place. Seriously guys, I didn't expect her place is gonna be awesome! She gave us a home tour and showing us her fields, which she plants all kind of vegetables, fruits and flowers. We ended up brought some "hasil kebun" from her. Of course my Mom was the happiest one hahaha. I thanked God for another day that could spend with my dear family. 

My Eyes Are So Blue

Wednesday, June 3, 2015


Today was a really great day, I must tell. It has been a week for me to be a "anak rumahan", and finally I got the chance to go out. So this is not an official "go out" for refreshing, I was actually here for a work. Remember my post here, that I mentioned I'm doing a project? These are little sneak peaks of it! Thinking about it I feel so excited already! Please bear with me, soon the project's done, I will tell you for updates. 

Anyway, is it that GOOD and NICE, seeing all blue in your eyes? I've read this somewhere, that one of happiness tricks, is to surround yourself with more blue colors. It really works!

Well, we're still in the middle of the week, hanging there ladies! Have a great one and stay awesome!